NCERT Solutions for Class 9 Social Science Geography Chapter 6 India-Size and Location

NCERT Solutions for Class 9 Social Science Geography Chapter 6 India-Size and Location

Textbook Exercises

Question 1.
Choose the correct answer:

(i) Migrations change the number, distribution and composition of the population in:
(a) the area of departure
(b) the area of arrival
(c) both the area of deparature and arrival
(d) none of the above.
Answer:
(c) both the area of deparature and arrival

(ii) A large proportion of children in a population is result of:
(a) high birth rates
(b) high life expectancies
(c) high death rates
(d) more married couples.
Answer:
(d) more married couples

(iii) The magnitude of population growth refers to :
(a) the total population of an area.
(b) the number of persons added each year
(c) the rate at which the population increases.
(d) the number of females per thousand males.
Answer:
(b) the number of persons added each year

(iv) According to the Census 2001, a “literate” person is one who:
(a) can read and write his/her name
(b) can read and write any language
(c) is 7 years old and can read and write any language with understanding.
(d) knows 3 Rs. (reading, writing, arithmatics)
Answer:
(c) is 7 years old and can read and write any language with understanding.

Question 2.
Write brief answers:

(i) Why is the rate of population growth in India declining since 1981?
Answer:
Since 1981, the rate of growth started declining gradually. The declining trend of the growth rate is mainly due to the efforts done with regard to birth control: I

(ii) Discuss the major components of population growth.
Answer:
The major components of population growth are as under:
1. Birth rate is the number of live births per thousand persons in a year. It is a major component of growth because in India, birth rates have always been higher than death rates.

2. Death Rate is the number of deaths per thousand persons in a year. The main cause of the rate of growth of the Indian population has been the fast decline in death rates.

Till 1980, high birth rates and declining death rates led to a large difference between birth rates and death rates resulting in higher rates of population growth. Since 1981, birth rates have also started declining gradually, resulting in a gradual decline ini the rate of population growth. What are the reasons for this trend?

3. Migration: The third component of population growth is migration. Migration is the movement of people across regions i and territories. Migration can.be internal (within the country) or international (between countries).

Internal migration does not change the size of the population, bujt influences the distribution of population within the nation. Migration plays a very significant role in changing the composition and distribution of population.

In India, most migrations have been from rural to urban areas because of the “push” of the adverse conditions of poverty and unemployment in the rural areas and the “pull” of the city in terms of increased employment opportunities and better living conditions. ‘

(iii) Define age structure, death rate and birth rate.
Answer:
Age structure refers to the classification of population into:
(a) children, (b) adult, (c) aged.

Death rate is the number of deaths per thousand persons in a year.

Birth rate is the number of live births per thousand persons in a. year.

(iv) How is migration a determinant of population change?
Answer:
Migrations are an important determinant of population change. They change not only the population size but also the population composition in terms of urban and rural populations and in terms of age and sex composition. In India, the rural-urban migration has resulted in a stayed increase in the percentage of population in cities and towns. The urban population has increased from 17.29 per cent of the total population in 1951 to 27.78 percent in 2001. There has been a significant increase in the number of ‘million plus cities’ from 23 to 35 in just one decade 1991-2001.

Question 3.
Distinguish between population growth, and population change.
Answer:
Population growth is the increase in population. It is what is added to the population. In population change, the number of people change their place, from one to the other. It neither adds tip nor subtracts from the number of population which the country or a city has.

Question 4.
What is the relationship between occupational structure and development?
Answer:
There is a relationship between occupational structure and developments. More is the number of adult percentage more is the level of development. Children and the aged are economically unproductive. More is their number, less is the level of development.

Question 5.
What are the advantages of having a healthy population?
Answer:
The ad vantages of a healthy population are numerous. A healthy population adds to the health of the nation. It adds to number of working population. In a state of healthy population, there are lesser diseases, lesser deaths lesser health problems and conversely a healthy population to face any problem facing the nation.

Question 6.
What are the significant features of the National Population Policy 2000?
Answer:
The National Population Policy (NPP) 2000 is the culmination of years of planned efforts, beginning from the Family Planning Programme. Its significant features are:

  1. Stabilising population growth by 2045.
  2. Reducing infant mortality rate to below 30 per 1000 live birth.
  3. Achieving universal inmunisaiton of children against all vaccine preventable diseases.
  4. Promoting delayed marriage for girls.
  5. Making family welfare a people centred programme.
  6. Helping the adolescents attain all health care services.

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Social Science Geography Chapter 6 India-Size and Location.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *