NCERT Solutions for Class 9 Social Science Civics Chapter 6 Democratic Rights

NCERT Solutions for Class 9 Social Science Civics Chapter 6 Democratic Rights

Textbook Exercises

Question 1.
Which of the following is riot an instance of an exercise of a fundamental right?
(a) Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms
(b) Christian missions set up a chain of missionary schools
(c) Men and women government employees get the same salary
(d) Parents property is inherited by their children.
Answer:
(c) Men and women government employees get the same salary is not an instance of the exercise of a fundamental right. It is a part of the Directive Principles of State Policy.

Question 2.
Which of the following freedoms is not available to an Indian citizens?
(a) Freedom to criticize the government
(b) Freedom to participate in armed revolution
(c) Freedom to start a movement to change the government
(d) Freedom to oppose the central values of the Constitution.
Answer:
(b) The Indian citizens have no freedom to participate in any armed revolution.
(d) ‘They’do not have the freedom to oppose the central values. In fact, it is a fundamental duty to cherish the values of the Constitution.

Question 3.
Which of the following rights is available under the Indian Constitution?
(a) Right to work
(b) Right to adequate livelihood
(c) Right to protect one’s culture
(d) Right to privacy.
Answer:
(c) It is available under the Cultural and Educational rights.

Question 4.
Name the Fundamental Right under which each of the following rights falls:
(a) Freedom to propagate one’s religion
(b) Right to life
(c) Abolition of untouchability
(d) Ban on bonded labour.
Answer:
(a) Right to freedom of religion,
(b) Right to freedom
(e) Right to equality.
(d) Right against exploitation.

Question 5.
Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? Give reasons for your preference:
(a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens.
(b) Every country that gives rights to its citizens is a democracy.
(c) Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy.
Answer:
(a) Statement is more valid. It is only in a democracy that the citizens have rights. Laski had said that a state is known for the rights if maintains.

Question 6.
Are these retractions on the right to freedom justified? Give reasons for your answer:
(a) Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of security.
(b) Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local population.
(c) The government bans the publication of a book that can go against the ruling party in the next elections.
Answer:
(a) Restrictions, on the right to freedom, Are justified. Freedom of the county is more important than the freedom of the individual.

Question 7.
Manoj.weni to a college to apply for admission into an MBA course. The clerk refused to take his application and said “You the son of a sweeper, wish to be a manager! Has anyone done this job in your community? Go to the municipality office and apply for a sweeper’s position”. Which of Manoj’s fundamental rights are being violated in this instance? Spell these out in a letter from Manoj to the district collector.
Answer:
Right to equality, as a fundamental right of Manoj, is being violated This right gives preferential treatment to the people belonging to the Scheduled Castes.

Manoj will write a letter to the district collector; saying that (i) his fundamental rights are being denied to him; (ii) his position a Scheduled Caste is being disrespected, (iii) he is not being given the facilities the Constitution grants him.

Question 8.
When Madhurima went to the property registration office, the Registrar told her, “You can’t write your name as Madhurima Banerjee d/o A. K. Banerjee: You are married, so you must give your husband’s name. Your husband’s surname is Rao. So your name should be changed to Madhurima Rao.” she did not agree. She said “If my husband’s name has not changed after marriage why should mine?” In your opinion who is right in this dispute? And why?
Answer:
The Constitution gives equal rights to both, men and women. But after marriage, the wife joins the husband. Accordingly, with her name, the caste of the husband can be given. Thus, the. name could be Madhurima Banerjee Rao.

Question 9.
Thousands of tribals and other forest dwellers gathered at Piparia in Hoshangabad district in Madhya Pradesh to protest against their proposed displacement form the Satpura National Park, Bori Wildlife Sanctuary and Panchmarhi Wildlife Sanctuary. They argue that such a displacement is an attack on their livelihood and beliefs. Government claims that their displacement is essential for the development of the area and for protection of wildlife. Write a petition on behalf of the forest dwellers to the NHRC, a response from the government and report of the NHRC on this matter.
Answer:
The development of the area and the protection of wildlife area, indeed, important. It is also important that the forest dwellers should be given the alternative jobs, The National Human Rights Commission (NHRC) would do well in asking the government to ensure the placement and relief of the affected, people.

Question 10.
Draw a web interconnecting different rights discussed in this chapter. For example right to’freedom of movement is connected to the freedom of occupation. One reason for this is that freedom of movement enables a person to go to place of work within one’s village or city or to another village, city, or state. Similarly this right can be used for pilgrimage, connected with freedom to follow one’s religion. Draw a circle for each right and mark arrows that show connection between or among different rights. For each arrow, give an example that shows the linkage.
Answer:
Students to do this question with the help to teachers.

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Social Science Civics Chapter 6 Democratic Rights.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *