NCERT Solutions for Class 9 Social Science Civics Chapter 5 Working of Institutions

NCERT Solutions for Class 9 Social Science Civics Chapter 5 Working of Institutions

Textbook Exercises

Question 1.
If you are elected as the President of India which of the following decision can you take on your own?
(a) Select the person you like as Prime Minister.
(b) Dismiss a Prime Minister who has a majority in Lok Sakha.
(c) Ask for reconsideration of a bill passed by bpth die Houses.
(d) Nominate the leaders of your choice to the Council of Min isters.
Answer:
(c) The reconsideration of a bill passed by both houses can be done by the president.

Question 2.
Who among the following is a part of the political executive?
(a) District Collector
(b) Secretary of the Ministry of Home Affairs
(c) Home Minister
(d) Director General of Police.
Answer:
(c) Home Minister is a part of the political executive.

Question 3.
Which of the following statements about the judiciary is false?
(a) Every law passed by the Parliament needs approval of the Supreme court
(b) Judiciary can stike down a law if it goes against the spirit of the Constitution.
(c) Judiciary is independent of the Executive.
(d) Any citizen can approach the courts if her rights are violated.
Answer:
(a) No law passed by the parliament needs approval of the Supreme Court.

Question 4.
Which of the following institutions can make changes in an existing law of the country?
(a) The Supreme Court
(b) The President
(c) The Prime Minister
(d) The Parliament
Answer:
(d) The parliament can make changes in the law of the country.

Question 5.
Match the ministry with the news that the ministry may have released:

A. A new policy is being made to increase the jute exportsfrom the country. 1. Ministry of Deforce
B. Telephone servi­ces will be made more accessible to rural areas. 2. Ministry of Health
C. The price of rice and wheat sold under the Public Distribution System will go down. 3. Ministry of Agri­culture; Food and Public Distribution
D. A pulse polio campaign will be launched. 4. Ministry of Commerce and Industry
E. The allowances of the soldiers posted on high altitudes will be increased. . 5. Ministry of Communcations and Information Technology.

Answer:

A. A new policy is being made to increase the jute exportsfrom the country. 4. Ministry of Commerce and Industry
B. Telephone servi­ces will be made more accessible to rural areas. 5. Ministry of Communcations and Information Technology.
C. The price of rice and wheat sold under the Public Distribution System will go down. 3. Ministry of Agri­culture; Food and Public Distribution
D. A pulse polio campaign will be launched. 2. Ministry of Health
E. The allowances of the soldiers posted on high altitudes will be increased. . 1. Ministry of Deforce

Question 6.
Of all the institutions that we have studies in this chapter, name the one that exercises the powers on each of the following matters.
(a) Decision on allocation of money for developing infrastructure like roads, irrigation etc. and different welfare activities for the citizens.
(b) Considers the recommendation of a Committee on a law to regulate the stock exchange.
(c) Decides on a legal dispute between who state governments.
(d) Implements the decision to provide relief for the victims of an earthquake.
Answer:
(a) Ministry of Finance.
(b) Ministry of Law.
(c) Supreme Court.
(d) Ministry of Statistics and Programme Implementation.

Question 7.
Why is the Prime Minister in India not directly elected by the people? Choose the most appropriate answer and give reasons for your choice.
(a) In a Parliamentary democracy only the leader of the majority party in the Lok Sabha can become the Prime Minister.
(b) Lok Sabha can remove the Prime Minister and Council of Ministers even before the expirty of their term.
(c) Since the Prime Minister is appointed by the President there is no nefed for it.
(d) Direct election of the Prime Minister will involve lot of expenditure on election.
Answer:
(c) Technically, the office of the Prime Minister is an office of appointment. The President appoints the Prime Minister. But with the parliamentary form of government as we have adopted in India, the Prime Minister has to be a representative of the nation.

Question 8.
Three friends went to watch a film that showed the hero becoming Chief Minister for a day and making big changes in the state. Imran said this is what the country needs. Rizwan said this kind of a personal rule without institutions is dangerous. Shankar said all this is a fantasy. No minister can do anything in one day. What would be your reaction to such a film ?
Answer:
Indeed, no chief minister can make big changes in a day/but he can make certain changes which are in his power. Certain fundamental changes can be done to give others a lesson in administration.

Question 9.
A teacher was making preparations for a mock parliament. She called two students to act as leaders of two political parties. She gave them an option. Each one could choose to have a majority either in the mock Lok Sabha or in the mock Rajya Sabha. If this choice was given to you, which one would you choose, and why ?
Answer:
I would choose to have a majority in the mock Lok Sabha. Of the two houses, the Lok Sabha is not only a more representative house, it is also the more powerful house. It helps make a ministry.

Question 10.
After reading the example of the reservation order, three students had different reactions about the role of the judiciary. Which view, according to you, is a correct reading of the role’ of judiciary?
(a) Srinivas argues that since the Supreme Court agreed With the government, it is not independent.
(b) Anjaiah says that judiciary is independent because it could have given verdict against the government order. The Supreme Court did direct the government to modify it.
(c) Vijay thinks that the judiciary is neither independent nor conformist, but acts as a mediator between opposing parties. Die court struck a good balance between those who supported and those who opposed the order.
Answer:
(b) is the correct reading of the role of judiciary. Judiciary is independent, it has the power to give a verdict against the government; it can even direct the government to modify its order.

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Social Science Civics Chapter 5 Working of Institutions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *