NCERT Solutions for Class 8 Social Science Geography Chapter 1 Resources

Resources Class 8 Questions and Answers Geography Chapter 1

Geography Class 8 Chapter 1 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
List out five resources you use in your home and five you used in your classroom.
Answer:

Resources used in home Resources used in classroom
Television Fan
Fridge Tubelight
Radio Computer
Gas cooker Black-board
Almirah Chalk

Question 2.
Activity: Circle those resource from Amna’s list that are regarded as having no commercial value.
Answer:
Cotton cloth, Intelligence, medical knowledge, clean environment, old folk songs, affection, fun, friends and family.

Question 3.
Think of few renewable resources and mention how their stock may get affected by overuse.
Answer:
A beautiful scenery
Agricultural land
Pure water Deforestation.
These stock of the given resources can be affected by overusing, pollution, construction, urbanisation, etc.

Question 4.
Make a list of five human made resources that you can observe around you.
Answer:
Roads, buildings, machinery, computer, vehicles, etc.

Question 5.
Answer the following questions.
(i) Why are resources distributed unequally over the earth?
(ii) What is resource conservation?
(iii) Why are human resources important?
(iv) What is sustainable development?
Answer:
(i) The distribution of resources depends on various factors. There include topography, climate, height above sea level, etc. Since these factors vary in different parts of the world, hence, resources are unevenly distributed over the earth.

(ii) Resource development is a type of method of utilising our intelligence in order to improve the quality, tuneability, and utility of a resource.

(iii) Human beings have an intelligent mind which can make best use of nature to create more resources. In the absence of human beings, different substances would not have been resources. The utility of resources can only be realised by human beings. Hence, human resources are important.

(iv) Resources should be used in such a balanced way that they not only satisfy our needs best also can be used in future. This concept is called sustainable development.

Question 6.
Tick the correct answer.
(i) Which one of the following does NOT make substance a resource?
(a) utility
(b) value
(c) quantity
Answer:
(c) quantity

(ii) Which one of the following is a human made resource?
(a) medicines to treat cancer
(b) spring water
(c) tropical forests
Answer:
(b) spring water

(iii) Complete the statement.
Biotic resources are
(a) derived from living things
(b) made by human beings
(c) derived from non-living things
Answer:
(a) derived from living things

Question 3.
Differentiate between the followings :
(a) Potential and actual resources
Answer:

Potential resources Actual resources
1. This resource is not being used currently. 1. This resource is being used currently.
2. This resource can prove useful and become an actual resource in future. 2. This resource might have been a potential resource in the past. It may end in the future.
3. The entire quantity of a potential resource may not be known. 3. The actual quantity of an actual resource is known.
4. Example : Uranium deposits in Ladakh. 4. Example : Coal deposits.

(b) Ubiquitous and localised resources
Answer:

Ubiquitous resources Localised resources
1. This resource is found all over the world. 1. This resource is found in a particular region or physical condition.
2. The presence of this resource is not governed by physical condition. 2. The presence of this resource is governed by physical condition.
3. Example : air 3. Example : minerals

Question 4.
Activity
“Rahiman paani raakhiye,
Bin paani sab soon.
Panni gaye na ubere
Moti, manus, choon…”
[Says Rahim, keep water, as without water there is nothing. Without water pearl, swan and dough cannot exist.]
These line were written by the poet Abdur Rahim Khankhana, one of the nine gems of Akbar’s court. What kind of resource is the poet referring to? Write in 100 words what would happen if this resource disappeared?
Answer:
According to the poet the resource referred is water. Water is one of the most indispensable resources of life. No living being can live without water. In the absence of water we cannot perform activities like drinking, cleaning washing etc. All our agricultural products depend on water. Rainwater is important for irrigation. Now- a days water is used to generate electricity. Water is also required for most of the industries. Thus, no life form or many activities can go without water.

For Fun
1. Pretend that you live in the prehistoric times on a high windy plateau. What are the uses you and your friends could put the fast winds to? Can you call the wind a resource?
Now imagine that you are living in the same place in the year 2138. Can you put the winds to any use? How? Can you explain why the wind is an important resource now?
Answer:
If I and my friends had lived in the prehistorie period, on a high windy plateau, we could not have understood the utility of the high winds because during that time technology was absent. As time passed sciene and technology have developed. At present. I would have setup windmills and other factories to bring its utility.

But if considered that we are in the year 2138, we will totally depend on wind energy. We would perform all our tasks using the power of the wind.

2. Pick up a stone, a leaf, a paper straw and a twig. Think of how you can use these as resources. See the example given below and get creative!

You can use a stone … Use/Utility
To play stapu toy
As a paper-weight tool
To crush spices tool
To decorate your garden/room decoration piece
To open a bottle tool
In a catapult weapon

 

You can use a leaf … Use/Utility
You can use a straw … Use/Utility

 

You can use a twig … Use/Utility

Answer:

You can use a leaf … Use/Utility
To use as a disposable plate utensil
To use as fodder for cattle food
Banana leaf used in puja puja item

 

You can use a straw … Use/Utility
To drink juice tool
To use a small pipe tool
To use as flute toy
To play as water pipe toy

 

You can use a twig … Use/Utility
To build nest by a bird tool
To make fire tool
To drive cattle weapon

NCERT Solutions for Class 8 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *