NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Public Facilities Class 8 Questions and Answers Civics Chapter 9

Civics Class 8 Chapter 9 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
You have seen the four situations illustrated (T.B.). Based on these, what impression do you get of the water situation in Chennai.
Answer:
(a) Anna Nagar :
Being a posh area, the lawn is maintained by a generous spraying of water.

Most of the bungalaws have tap water.

(b) Saidapet :
It is a slum area with acute shortage of water. A common tap exists for the entire people.

(c) Madipakkam:
Acute shortage of water. People buy water cans for drinking water.

(d) Mylapore:
The area gets water once in two days. Water requirements also met by a bore well. This water is used for toilets and washing. Water is purchased from tankers. Also water purifies installed.

Question 2.
Pick out the various sources of water for household use for the description alongside.
Answer:
Taps, bore wells, municipals tankers, bisleri cans, etc.

Question 3.
What, in your view, is similar, and what is different in Subramarian’s and Padma’s experiences.
Answer:
Similar :
Both experience shortage of water.

Difference :
Subramarian’s house tap is installed. Padma’s slum no tap installed, only a common tap for the entire people.

Question 4.
Write a paragraph describing the water supply situation in your area.
Answer:
I live in Delhi, Rohini. We get water throughout the week. But it is timely. The water is filtered but we has an R.O. System installed in our house. During summer there is too shortage of water in our area. However, we are informed previously of this shortage and thus, we store water in advance.

Question 5.
Why does water flow in a tickle in summer in most places in India? Find out.
Answer:
Our country experiences monsoon types of climate. In summer we have dry spells throughout the country. For this reason water flows in a tickle in summer in most places.

Question 6.
Discuss : Is there a general shortage of water for everyone in Chennai? Can you think of two reasons why different people get varying amount of water?
Answer:
Yes, there is a general shortage of water for everyone in Chennai because the state of Tamil Nadu lies in the rain shadow area of the country.

  • People near the river can have more water than people living for off.
  • Rainfall areas get more water.

Question 7.
Discuss : Do you think this would be a right step? What do you think would happen if the government withdraws from the Basti of supplying water?
Answer:
If the government withdraws from the task of supplying water there will be more crisis of water. The poor would be the most sufferers. There would not be able to buy water at high prices for private companies.

Question 8.
Do you think it is also important to conserve resources like water and electricity, and to use more public transport?
Answer:
Yes, it is important the conserve these resources because their scarcity will create numerous problems.

Question 9.
Do you think lack of access to proper sanitation facilities affects people’s lives? How?
Answer:
It will directly effect the health of people. It will lead to may water borne diseases like diarrhoea, dysentery, etc. An ill-health person will not be able to work efficiently. Thus, it is important to make available proper sanitation facilities to all.

Question 10.
Why do you think that this would impact women and girls more acutely?
Answer:
Because both women and girls are given less attention.

Question 11.
Why do you think there are so few cases of private water supply in the world?
Answer:
A private company only wants to make more profit. Thus, if the responsibility of water supply is handed over to private companies there will be a steep rise in the price of water, making it unaffordable for many. The poor will totally suffer. Hence, there are so few cases of private water supply in the world.

Question 12.
Do you think water in Chennai is available and affordable by all? Discuss.
Answer:
No, water in Chennai is not available and affordable for all. On an overage, municipal supply meets only about half the needs of the people of the city. In some areas water is received regulary; areas close to the storage point get more water whereas colonies further away, receive less water.

The worst victims of shortfalls in water supply are the poor. The middle class can manage through a variety of means such as digging bore wells, buying water cans and from tankers. The poor will be the most sufferers as they cannot afford bottled water or dig bore wells.

Question 13.
How is the sale of water by farmers to water dealers in Chennai affecting the local people? Do you think local people can object to such exploitation of ground water? Can the government do anything in this regard?
Answer:
The sale of water by farmers to water dealers in Chennai has badly affected the local people. They have to face acute water crisis in their life. Poor irrigation leads to poor produce.

The local people can object to such exploitation of ground water, since its level has dropped drastically.

Regarding this, the government can ban private companies from entering in towns and villages. It can also punish those farmers who indulge in such practises.

Question 14.
Why are most of the private hospitals and private schools located in major cities and not in towns or rural areas?
Answer:
People in towns or rural areas are poor and thus, cannot afford the costly services rendered by private hospitals and private schools. People in cities are rich and can afford such services.

Question 15.
Do you think the distribution of public facilities in our country is adequate and fair? Give an example of your own to explain.
Answer:
No, the distribution of public facilities in our country in rather adequate nor fair. For example, in posh and VIP areas the supply of electricity is in abundance. People in these areas can avail electricity throughout the 24 hours. They can run ACs, heaters etc. However, in middle class and lower class areas, people get electricity only for a few hours and thus, have to live in darkness and hot temperatures.

Question 16.
Take some of the public facilities in your area, such as water, electricity, etc. Is there scope to improve these? What in your opinion should be done? Complete the table.

Is it available? How can it be improved?
Water
Electricity
Roads
Public Transport

Answer:

Is it available? How can it be improved?
Water Yes More hours for supply of water
Electricity Yes • Check of misuse of power
•  Check of illegal connections
• Street lights should not be kept ON during day time
Roads Yes •  Proper material should be used for construction of roads.
• Timely repair of damaged roads.
• Stop digging of roads for no reason at all.
Public Transport Yes • Every area should be provided with better bus services.
• Buses should run timely.

Question 17.
Are the above public facilities shared equally but all the people in your area? Elaborate.
Answer:
No, the above facilities are not shared equally by all the people in our area. People in posh areas have all the above facilities. They are provided with water and electricity throughout the 24 hours. People living in other areas have to suffer shortage of both water and electricity.

Question 18.
Data on some of the public facilities are collected as part of the Census. Discuss with your teacher when and how the Census is conducted.
Answer:
The census is conducted after every 10 years. The entire population of the country is counted. It also notes the (retailed information about the people living in India such as age, schooling, the work they do, etc. This information helps to know about several things such as the number of literate and illiterate people, ratio of males and females, etc.

Question 19.
Private educational institutions – schools, colleges, universities, technical and vocational training institutes are coming up in our country in a big way. On the other hand, educational institutes run by the government are becoming relatively less important. What do you think would be the impact of this? Discuss.
Answer:
No doubt, the monopoly of private educational institutions will be established. In these establishments, money will be the main factor. This will lead to marginalisation of those who belong to the havenots.

For the second part of the question consult your school teacher.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *