NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 9 The Making of Regional Cultures

The Making of Regional Cultures Class 7 Questions and Answers History Chapter 9

Class 7 History Chapter 9 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Match the following :

Anantavarman Kerala
Jagannatha Bengal
Mahodayapuram Orissa
Lilatilakam Kangra
Mangalakavya Puri
Miniature Kerala

Answer:

Anantavarman Orissa
Jagannatha Puri
Mahodayapuram Kerala
Lilatilakam Kerala
Mangalakavya Bengal
Miniature Kangra

Question 2.
What is Manipravalam? Name a book written in that language.
Answer:
Manipravalam, actually, refers to two languages i.e., Sanskrit and the regional language. A fourteenth century text, the Lilatilakam, dealing with grammar and poetics, was composed in Manipravalam-literally, diamonds, and corals/ referring to the two languages, Sanskrit and the regional language.

Question 3.
Who were the major patrons of Kathak?
Answer:
The Kathaks were originally a caste of story-tellers in temples of north India, who embellished their performances with gestures and songs. The legends of Radha-Krishna were enacted in folk plays called rasa lila, which combined folk dance with the basic gestures of the Kathak story-tellers.

Under the Mughal emperors, Kathak was performed in the court. Under the patronage of Wajid Ali Shah, it grew into a major art form. By the third quarter of the nineteenth century it became popular in the adjoining areas of present day Punjab, Haryana, Jammu and Kashmir, Bihar and Madhya Pradesh.

Question 4.
What are the important architectural features of the temples of Bengal?
Answer:
Bengal also witnessed a temple-building spree from the late fifteenth century, which culminated in the nineteenth century.

Important architectural features of the temples of Bengal

  • Many of the modest brick and terracotta temples in Bengal were built with the support of several low social groups such as the Kolu and the Kansari.
  • The temples began to copy the double roofed or four-roofed structure of the thatched huts. This led to the evolution of the typical Bengali style in temple architecture.
  • In the comparatively more complex four-roofed structure four triangular roofs placed on the four walls move up to converge on curved line or a point.
  • Temples were built on a square platform. The interior was relatively plain but the outer walls of many temples were decorated with paintings, ornamental tiles or terracotta tablets.
  • In some temples, particularly in Vishnupur in the Bankura district of West Bengal, such decorations reached a high degree of excellence.

Question 5.
Why did minstrels proclaim the achievements of heroes?
Answer:
Rajput rulers cherished the ideal of the hero who fought valiantly, often choosing death on the battlefield rather than face defeat. Stories about these rulers were recorded in poems and songs, which were recited by specially trained minstrels. They preserved the memories of heroes and were expected to inspire others to follow their example.

  • Ordinary people were also attracted by these stories which after depicted dramatic situations, and a range of strong emotions-loyalty, friendship, love, valour, anger, etc.
  • Women were also depicted as following their heroic husbands in both life and death.

Question 6.
Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?
Answer:
We know much about the cultural practices of rulers than those of ordinary people due to following reasons and factors

  • All cultural people and artist like painters, musician, dancers sculpture, man of literature, story tellers, history writer etc. were patronised by the rulers, big zamindars, feudal lords etc.
  • Artist could not afford all expenses themselves. They had interest only in those persons who were able to make them payment and work in a position to praise their works in the courts or in big gathering.
  • Generally common people were not themselves interested in the problems of laymen and women.

Question 7.
Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?
Answer:
As the temple gained in importance as a centre of pilgrimage, its authority in social and political matters also increased. All those who conquered Orissa, such as the Mughals, the Marathas and the English East India Company, attempted to gain control over the temple. They felt that this would make their rule acceptable to the local people.

Question 8.
Why were temples built in Bengal?
Answer:
1. Bengal also witnessed a temple building spree from the late fifteenth century which culminated in the nineteenth century.

2. Temples and other religious structures were often built by individuals or groups who were becoming powerful to both demonstrate their power and proclaim their piety.

3. Many of the modest brick and terracotta temples in Bengal were built with the support of several low/ social groups, such as the Kolu (oil pressures) and the Kansari (bell metal workers). The coming of the European trading companies created new economic opportunities, many families belonging to these social groups availed of these. As their social and economic position improved, they proclaimed their status through the construction of temples.

Question 9.
Describe the most important features of the culture of your region, focusing on buildings, performing arts and painting.
Answer:
Most important culture of our region-
1. Building
Since I live in Delhi; here, we find many religions, historical and governmental buildings. Some of them are Rashtrapati Bhawan, Parliament house, Red Fort, Qutab Minar, Birla Mandir, Gurudwaras, Mosques, etc.

2. Performing Arts
In Delhi, there are several theatres where plays and dramas are performed.

3. Paintings
Many historical buildings in Delhi have ancient, medieval and modem paintings.

Question 10.
Do you use different languages for (a) speaking, (b) reading, (c) writing ? Find out about one major composition in language that you use and discuss. Why you find it interesting.
Answer:

  1. Yes I use different languages while speaking. These include, English, Hindi, Punjabi and Bengali.
  2. I read only in English.
  3. I write only in English.

Question 11.
Choose one state each from north, west, south, east and central India. For each of these, prepare a list of foods that are commonly consumed, highlighting any differences and similarities that you notice.
Answer:
State from North – Punjabi
State from West – Rajasthan
State from South – Tamilnadu
State from East – West Bengal
State from Centre – Madhya Pradesh

List of foods In the above states people consume wheat, rice, pulses, grams, nuts, ghee, butter, curd, vegetables, etc. However, there are people who consume vegetarian dishes, while some consume non-vegetarian dishes. Though the ingredients are same but food is cooked in different ways. For example, in Punjab rice is eaten boiled, fried or in polao form while in Tamilnadu rice is eaten as dosa, idli, etc.

Question 12.
Choose another set of five states from each of these regions and prepare a list of clothes that are generally worn by women and men in each. Discuss your findings.
Answer:
In the states of these regions men wear

  1. Kurta Pyjama
  2. Lungi Kurta
  3. Dhoti Kurta
  4. Pant Shirt

In the states of these region women wear

  1. Saree Blouse
  2. Salwar Kameej
  3. Jean Top
  4. Ghagra-Choli

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *