NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 3 The Delhi Sultans

The Delhi Sultans Class 7 Questions and Answers History Chapter 3

Class 7 History Chapter 3 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Which ruler first established his or her capital at Delhi?
Answer:
Delhi first became the capital of a kingdom under the Tomara Rajputs, who were defeated in the middle of the twelfth century by the Chauhans of Ajmer.

Question 2.
What was the language of administration under the Delhi Sultans?
Answer:
The language of administration under the Delhi Sultans was Persian.

Question 3.
In whose reign did the Sultanate reach its farthest extent.
Answer:
The Sultanate reacted its farthest extent under the reign of Alauddin Khalji.

Question 4.
From which century did Ibn Battuta travel in India?
Answer:
Ibn Battuta came to India from Morocco (Africa).

Question 5.
According to the “circle of justice” why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind?
Answer:
According to the circle of justice/, it was important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind because each commander obtained salary from the Iqta he got. They got only that revenue which was fixed by the government. The accountants were also appointed by the state to check the amount of revenue collected by the muqtis

Question 6.
What is meant by the ‘internal’ and ‘external’ frontier of the Sultanate?
Answer:
The intemal frontierofthe Sultanate was the area controlled by the Sultanate. The Sultanate aimed at consolidating the hinterland of the garrison towns. The “external” frontier of the Sultanate refer to the area outside the enclosed area. It aims at the military expectations of the Sultanate.

Question 7.
What were the steps taken to ensure that muqtis performed their duties? Why do you think they may have wanted to defy the orders of the Sultanas?
Answer:
The steps taken to ensure that muqtis performed their duties were as follows”

  1. They were appointed for a very short tenure (Period).
  2. They were not awarded Iqta.
  3. They were frequently transferred from one Iqta to another Iqta.

The muqtis wanted to defy the orders of the Sultanas because there were number of restrictions on them. They were frequently transferred from one Iqta to another Iqta. Accountants were appointed by the state to check the amount collected by them. The government also took care that muqtis only collected the taxes prescribed by the state.

Question 8.
What was the impact of the Mongol invasions on the Delhi Sultanate?
Answer:
The Mongols under Genghis Khan invaded Transoxiana in north-east Iran in 1219 and the Delhi Sultanate faced their onslaught soon after. Mongol attacks on the Delhi Sultanate increased during the reign of Alauddin Khalji and in the early years of Muhammad Tughlag’s rule. This forced the two leaders to mobilise a large standing army in Delhi which posed a huge administrative challenge.

Question 9.
Do you think the authors of tawarikh world provide information about the lives of ordinary men and women?
Answer:
The authors of tawarikh were learned men and lived in cities only. Since they did not visit any village and they did not know about the lives of ordinary men and women. Moreover, they wrote only in praise of the Sultan to get a reward.

Question 10.
Raziyya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate. Do you think women leaders are accepted more readily today?
Answer:
Raziyya Sultan, daughter of Ututmish was a noble and more qualified ruler than her brothers. However her brothers and nobles were not happy of her being a ruler. She was removed in 1240 after a short reign.

Today is a modem world, women enjoy the same rights as men. They are found in each and every job. Now, women leaders are accepted more readily and without hinderance. For example, even our President, the most highest post in our country, is a woman.

Question 11.
Why were the Delhi Sultans interested in cutting down forests? Does forestation occur for the same reasons today?
Answer:
The Delhi Sultans were interested in cutting down forests to safe guard their internal frontier policy. They cleared forest in Ganga-Yamuna Doab to even farming and also to set new cities to promote trade and to protect routes.

Now-a-days deforestation occurs due to urbanisation and industrialisation. The motive behind is to develop the country and not to save it from its enemies.

Question 12.
Find out whether there are buildings built by the Delhi Sultans in your area. Are, there any other buildings in your area that are built between the twelfth and fifteen centuries? Describe some of these buildings, and draw sketches of them.
Answer:
Yes, there are several. Some of them are Buildings built between 12th and 15th century

  • Jamali-Kamali Mosque.
  • Sirifort.
  • Begumpuri Mosque.
  • Moth Ki Masjid.
  • Raziyya’s Tomb.
  • Qutb Minar.
  • Tugalakabad Fort
  • Firuz Shah Kotla
  • Purana Quila

Sketches: Do this yourself.
Other Buildings

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *