NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years

Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7 Questions and Answers History Chapter 1

Class 7 History Chapter 1 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Who was considered a ‘Foreigner’ in the past?
Answer:
In the medieval period the term ‘Foreigner’ was used for any stranger who appeared say in a given village who was not a part of that society or culture. For example, a city-dweller, might have regarded a forest-dweller as a ‘foreigner’.

Question 2.
State whether true or false.
Answer:
(i) We do not find inscriptions for the period after 700.
(i) The Marathas asserted their political importance during this period.
(iii) Forest-dwellers were sometimes pushed out of their lands with the spread of agricultural settlements.
(iv) Sultan Ghiyasuddin Balban controlled Assam, Manipur and Kashmir.
Answer:
(i) False
(ii) True
(iii) False
(iv) False

Question 3.
Fill in the blanks
1. Archives were places where ………….. are kept.
2. ………….. was a fourteenth-century chronicler.
3. ………….., ………….., ………….. , ………….. and ………….. were some of the new crops introduced into the subcontinent during this period.
Anwer:
1. Manuscripts and documents
2. Ziyuddin Bami
3. Potatoes, Com, Chillies, Tea, Coffee.

Question 4.
List some of the technological changes associated with this period.
Answer:
Some technological changes associated with this period are”

  1. The use of the Persian wheel for irrigation.
  2. The use of shining wheel for wearing.
  3. The use of firearms in combat.

Question 5.
What were some of the major religion developments during this period?
Answer:
Some major religion developments of this period were”

  1. In Hinduism” They included the worship of new deities, constructed royal temples and there was growing importance of Brahamans.
  2. Another important development of this period was the emergence of Bhakti movement.

Question 6.
In what ways has the meaning of the term “Hindustan” changed over the centuries?
Answer:
Today, the term “Hindustan” we understand it as “India” However, when the term was used in the thirteenth century by Minhaj-i-Siraj, a chronicler who wrote in Persian, he meant the areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna. He used the term in a political sense for lands that were a part of the dominions of The Delhi Sultan. However, in the early sixteenth century Babar used Hindustan to describe the geography the fauna and the culture of the inhabitants of the sub continent.

Though the idea of a geographical and cultural entity like “India” did exist the term “Hindustan” did not carry the political and national meaning which we associate with it today.

Question 7.
How were the affairs of Jatis regulated?
Answer:
Jatis framed their own rules and regulations to manage the conduct of their members. These regulations were informed by an assembly of elders, known as jati panchayat. The Jatis were required to follow the rules of their villages.

Question 8.
What does the term pan-regional empire mean?
Answer:
The term pan-regional empire refers to an empire spanning over diverse regions. The empires of Chola, Khalst, Tughlqs and Mughals were the examples of pan-regional empire. All there empires were equally successful and stable.

Question 9.
What are the difficulties historians face in using manuscripts?
Answer:
Manuscripts are hand written accounts of the contemporary world. During that time there were no printing press, so scribes copied manuscripts by hand. As scribes copied manuscripts they also introduced small changes-a word here, a sentence there. There brief differences grew over the centuries of copying until manuscripts of the same text became substantially different from one another. This created a lot of difference and created difficulties to the historians, what the original author was trying to say.

Question 10.
How do historians divide the past into periods ? Do they face any problems in doing so?
Answer:
The historians divide the past according to the time division. The study of time is made easier by dividing past into large segments and periods-that possess common characteristics.

The British historians divided the Indian history into three periods’

  1. Muslim Period
  2. Hindu period
  3. British Period

The above division was done on the basis of ideas that the religions of rulers was the only important change that took place and no other important change took place in the field of social and cultural life. However, the modem historians classify the history into the following three parts

  1. Ancient history
  2. Medieval history
  3. Modem history

The thousand year of Indian history witnessed considerable change. After all, the sixteenth and eighteenth centuries were quite different for the eight or the eleventh centuries. Therefore deserting the entire period as one historical unit is not without its problems.

Question 11.
Compare either Map 1 or Map 2 with the present-day map of the subcontinent, listing as many similarities and differences as you can find.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years 1
Answer:
Differences

  • Map 1 was made in the 12th century and Map 2 was made in the 18th century.
  • In both maps, parallel of latitude and longitudes were not shown.

Similarities

  • Both maps show the same geographical area.
  • The names mentioned in both maps are some what familiar.

Question 12.
Find out where records are kept in your village or city. Who writes their records? Is there an archive? Who manages it? What kinds of documents are stored there? Who are the people use are it?
Answer:
In a village, all records are kept in the panchayat Ghar. In cities records are kept in Municipal committees or Municipal Corporation. In village records are written by munshis and in cities records are written by clerks. Both in village and cities records are kept in almirahs in a store troom. All kinds of documents are stored here. The staff of the panchayat Ghar and MC use them when required

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *