NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 8 Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region

Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region Class 7 Questions and Answers Geography Chapter 8

Class 7 Geography Chapter 8 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Answer the following questions :
(i) Name the continent in which Amazon basin is located?
Answer:
Amazon basin is located in south America.

(ii) What are the crops grown by the people of the Amazon basin?
Answer:
The crops grown by the people of the Amazon basin are tapioca, pineapple, and sweet potato. The staple food is manioc, also known as cassava, and cash crops like coffee, maize and cocoa are also grown.

(iii) Name the birds that you are likely to find in the rain forests of the Amazon?
Answer:
The birds found in the rain forests of the Amazon are Toucans, humming birds, birds of paradise etc.

(iv) What are the major cities located on the River Ganga?
Answer:
The major cities located on the River Ganga are :

  1. Allahabad
  2. Kanpur
  3. Varanasi
  4. Lucknow
  5. Patna
  6. Kolkata

(v) Where is the one horned rhinoceros found?
Answer:
The one homed rhinoceros is found in the Brahmaputra basin.

Question 2.
Tick the correct answer :
(i) Toucans are a type of :
(a) birds
(b) animals
(c) crops
Answer:
(a) birds.

(ii) Manioc is the staple food of :
(a) Ganga Basin
(b) Africa
(c) Amazon
Answer:
(c) Amazon.

(iii) Kolkata is located on the river :
(a) Orange
(b) Hooghly
(c) Bhagirathe
Answer:
(b) Hooghly.

(iv) Deodars and firs are a type of :
(a) Coniferous trees
(b) Deciduous trees
(c) Shrubs
Answer:
(a) Coniferous forests.

(v) Bengal tiger is found in :
(a) mountains
(b) delta area
(c) Amazon
Answer:
(b) delta area.

Question 3.
Match the following :

(i) Cotton textile (a) Assam
(ii) Maloca (b) Sericulture
(iii) Piranha (c) Starting roof
(iv) Silkworm (d) Ganga plain
(v) Kaziranga (e) Fish

Answer:

(i) Cotton textile (d) Ganga plain
(ii) Maloca (c) Starting roof
(iii) Piranha (e) Fish
(iv) Silkworm (b) Sericulture
(v) Kaziranga (a) Assam

Question 4.
Give reasons :
(i) The rain forests are depleting.
Answer:
The rain forests are depleting because of development activities. This is leading to the gradual destruction of the biologically diverse rain forests. It is estimated that a large area of the rain forest has been disappearing annually in the Amazon basin.

(ii) Paddy is grown in the Ganga-Brahmaputra plains.
Answer:
The Ganga-Brahmaputra plain is very fertile. The monsoon brings rain from mid-June to mid-September. The summer is hot and winter is cool. The flat land and alluvial soil is suitable for growing crops, especially paddy. Since cultivation of paddy requires sufficient water, it is grown in the areas where the amount of rainfall is high.

Question 5.
Map skills :
(i) On an outline map of Indian sub-continent draw the rivers Ganga and Brahmaputra from the source to the mouth. Also show the important tributaries of both the rivers.
Answer:

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 8 Human Environment Interactions The Tropical and the Subtropical Region 1

(ii) On the political map of the South America, draw the equator. Mark the countries located on the equator
NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 8 Human Environment Interactions The Tropical and the Subtropical Region 2
Answer:
The countries located on the equador are Equator, Colombia, Peru, Bolivia, etc.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *