NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life

Natural Vegetation and Wild Life Class 7 Questions and Answers Geography Chapter 6

Class 7 Geography Chapter 6 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Answer the following questions :
(i) Which are the two factors on which the growth of vegetation mostly depends?
Answer:
The growth of vegetation mostly depends on the following factors :
(a) Temperature
(b) Moisture.

(ii) Which are the three broad categories of natural vegetation?
Answer:
The three broad categories of natural vegetation are :
(a) Forests
(b) Grasslands
(c) Shrubs

(iii) Name the two hardwood trees commonly found in tropical evergreen forest?
Answer:
Rosewood, Ebony, Mahogany etc.

(iv) In which part of the world are tropical deciduous forest found?
Answer:
These forests are found in the large part of India, Northern Australia and in Central America.

(v) In which climatic conditions citrus fruits cultivated?
Answer:
Hot dry summer and rainy mild winter season is good for the cultivation of citrus fruits.

(vi) Mention the uses of coniferous forest.
Answer:
The uses of coniferous forests are as follows :

  1. The wood are very useful for making pulp, which is used for manufacturing paper and newsprint.
  2. Match boxes and packing boxes are also made from softwood.

(vii) In which part of the world is seasonal grassland found?
Answer:
Seasonal grasslands are found in the mid-latitudinal zones and in the interior parts of the continents.

Question 2.
Tick the correct answer :
(i) Mosses and Lichens are found in :
(a) Desertic vegetation
(b) Tropical evergreen forest
(c) Tundra vegetation
Answer:
(c) Tundra vegetation.

(ii) Thorny bushes are found in :
(a) Hot and humid tropical climate
(b) Hot and dry desertic climate
(c) Cold polar climate
Answer:
(b) Hot and dry desertic climate.

(iii) In tropical evergreen forest, one of the common animals is :
(a) Monkey
(b) Giraffe
(c) Camel
Answer:
(a) Monkey.

(iv) One important variety of coniferous forest is :
(a) Rosewood
(b) Pine
(c) Teak
Answer:
(b) Pine.

(v) Stepps grassland is found in :
(a) S. Africa
(b) Australia
(c) Russia
Answer:
(c) Russia.

Question 3.
Match the following :

(i) Walrus (a) Soft wood tree
(ii) Cedar (b) An animal of tropical deciduous forest
(iii) Olives (c) A polar animal
(iv) Elephants (d) Temperate grassland in Antarctica
(v) Campos (e) A citrus fruit
(vi) Downs (f) Tropical grassland of Brazil

Answer:

(i) Walrus (c) A polar animal
(ii) Cedar (a) Soft wood tree
(iii) Olives (e) A citrus fruit
(iv) Elephants (b) An animal of tropical deciduous forest
(v) Campos (f) Tropical grassland of Brazil
(vi) Downs (d) Temperate grassland in Antarctica

Question 4.
Give reasons :
(i) The animals in polar region have thick fur and thick skin.
Answer:
The animals in polar region have thick fur and thick skin to protect themselves from the cold climate conditions.

(ii) Tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season.
Answer:
Tropical deciduous trees shed their leaves in dr}’ season to conserve water.

(iii) The type and thickness of vegetation changes from piace to place.
Answer:
The type and thickness of natural vegetation changes from place to place because it depends on the factors like slope and thickness of soil.

Question 5.
Activity-
(i) Collect pictures and photographs of forests and grasslands of different parts of world. Write one sentence below each picture.
Answer:
These forests are found in a broad belt, laying between 50° N to 70° N latitudes. This belt is around the north polar region. The trees of these forests are tall, straight, evergreen with narrow needle like leaves.

Majority of the plant in Tundra region are comparatively small and grow close the ground. The main vegetation of the Tundra is mosses, lichens, grasses and dwarfs shrubs.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life 1

Question 6.
In the crossword table given below, some words are hidden. They are all about vegetation and wildlife and are to be found horizontally and vertically. Two have been worked out for you. Work in pairs with a friend.
NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life 2
Answer.
Horizontally:
Bamboo, Bear, Whale, Flora, Lichen, Hen, Pine, Seal, Fowl, Chir, Mosses, Grass, Taiga, Tulsi, Prairie, Fir, Ebony, Goat, Deciduous, Tundra, Zebra, Horse, Lanos, Pampas,
Vertically:
Shrub, Ox, Pig, Cactus, Fauna, Lion, Downs, Tiger, Neem, Oak, Camel, Peepal, Owl, Deer, Savanna, Yak.
Do more exercise and find out other names of vegetation and wildlife. Elephant, Palm, Grebon.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *