NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Advertising

Understanding Advertising Class 7 Questions and Answers Civics Chapter 7

Class 7 Civics Chapter 7 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Look at the two advertisements below and fill the table.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Advertising 1

Top Taste Dal Care Soap
What are the advertisements selling?
How do they describie the product?
What is the text trying to say?What do the pictures convey!Would you want to buy these products after seeing the advertisements?
Guests should be served this Love of a mother

Answer:

Top Taste Dal Care Soap
What are the advertisements selling?
How do they describie the product?
What is the text trying to say?What do the pictures convey!Would you want to buy these products after seeing the advertisements?
Dal

Delicious taste no imparities Guests should be served this Love for the guests
Once! If of good quality, again!

Soap

Top quality, not-harmful You care towards your child Love of a mother
Once! Satisfying, again!

 

Question 2.
Do you think there is a problem in using the image of the mother as the only person who takes care of the child in the care soap advertisement?
Answer:
No, I don’t think there is a problem in using the image of the mother as the only person who takes care of the child in the care soap advertisement because it is the mother who mostly takes care of her child/children.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Advertising 2
Question 3.
What does this advertisement want me to feel when I use this brand?
Answer:
When I use the brand (No. 1), I would feel I am eating the most pure and delicious dal.
When I use the brand (No. 2), I would feel the care and love of my mother, towards me.

Question 4.
Who is this advertisement talking to and who is leaving out?
Answer:
The advertisement is talking to the consumer. They (advertisements) after target our personal emotions. By linking our personal emotions to products, advertisements tend to influence the ways in which we value ourselves as persons.

Question 5.
If you have money to buy these products how would you feel when you see these advertisements? If you do not have money, then how would you feel?
Answer:
I would try to buy these products, once, if I have the money.
If I don’t have the money, I would feel bad for not being able to buy these products.

Question 6.
Who do you think is the target audience for the social advertisements below?
NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Advertising 3
Answer:
The target audience of the social advertisements are :

  1. disabled children who are deprived of education.
  2. people who break laws, for example, cross the unmanned railway crossings when the train is coming.

Question 7.
What is the message that each social advertisement is trying to get across?
Answer:
The first advertisement is trying to get across that freedom is the birthright of all. It says that educational rights should also be given to disabled children. The second advertisement is warning people not to cross the unmanned railway crossings when the train is coming. It can lead to serious consequences.

Question 8.
Having read about diarhhoea epidemic in the chapter on State Government, can you make a social advertisement on what precautionary steps should be taken to prevent diarrhoea?
Answer:

Beware of Diarrhoea

  • Do not drink unclean water.
  • Drink boiled or filtered water.
  • If any symptoms of diarrhoea get immediately checked by a doctor.

Question 9.
What do you understand by the word ‘brand’? List two reasons why building brands is central to advertising?
Answer:
The word brand refers to a special identification or name that is associated with a product. This identification is created through the process of advertising.
The two reasons why building brands is central to advertising :

  1. It is signed or stamped by a particular name which can be identified easily.
  2. It is done in order to differentiate it from other products in the market.

Question 10.
Choose two of your favourite print advertisements. Now look at each of these and answer the following questions :
(a) What visuals and text is being used in these advertisements to attract my attention?
(b) What values are being promoted in these advertisements?
(c) Who is this advertisement speaking to and who is it leaving out?
(d) If you could not afford the brand that is being advertised how would you feel?
Answer:
I. (a) In the visuals shown are the guests and cook and the text Top Taste Daal attracts us (Adv. given in Text-book)
(b) We should always use branded and packed daal.
(c) The advertisement is speaking to the consumers to use branded daal. However, in reality there is a slight difference between the packed and unpacked daal.
(d) I would feel unhappy we need to able to critically understand why they are particular images, the personal emotion that they are appealing to and the ways in which this effects, how we think about ourselves, we can use the product or not able to buy it.

II. (a) In the second advertisement given in the Text-book the visuals mother and son is used and the text is Show your child you care attracts:
(b) Personal emotions (such as mother’s love for her child) values are being promoted in this advertisement.
(c) This advertisement speaks about the mother s concerns for her child. But if the soap is costly, it creates mixed emotions in our mind. Do mothers who cannot buy costly soap, don’t love their children?
(d) If a mother could not afford to buy this product she begins to feel that she is not giving her child her best care.

Question 11.
Can you explain two ways in which you think advertising affects issues of equality in a democracy?
Answer:
Advertising affects the issues of equality in a democracy in the following ways :
1. In a democratic country all people are equal and should be able to lead a life of dignity however, advertising tends to promote a certain lack of respect for the poor people.

2. Advertising, because it appeals to personal emotions also tends to make people who cannot afford certain brands feel bad. They feel that they are not able to give their love ones the best care that the brand product appear to offer.

3. In addition, advertisements after show us images of the life styles of rich people and seldom show in the reality or peoples’ lives that we see around us.

Question 12.
Making an advertisement requires a lot of creativity. Let us imagine a situation in which a manufacturer has just made a new watch. She says that she wants to sell this watch to school children. She comes to your class and asks you all to create a brand name as well as on advertisement for the watch. Divide the class into small groups and each group create an advertisement for this watch. Share it with the class.
Answer:
Hints:

YADO WATCH
Full Warranty for two years
Water and Dust proof
Quartz and full time accuracy
Watch of the future
Buy one and get 50 per cent discount on the second

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *