NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 6 Understanding Media

Understanding Media Class 7 Questions and Answers Civics Chapter 6

Class 7 Civics Chapter 6 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Look at the collage on the left (NCERT Text-book) and list six various kinds of media that you see.
Answer:
The various kinds of media seen are“
(a) Radio
(b) Television
(c) Internet
(d) Newspapers
(e) Mobile phones
(f) Magazines.

Question 2.
Ask older members of your family about what they used to listen to on the radio when there was no TV around. Find out from them when the first TV came to your area when was cable TV introduced?
Answer:
In the past days, people usually listened to news and songs on the radio.

In Delhi, TV was introduced during the Asian games. Cable TV was introduced in our area about 20 to 25 years ago.

Question 3.
How many people in your neighourhood use the internet?
Answer:
About 20 to 25%.

Question 4.
List three things that you know about some other part of the world from watching television?
Answer:

  1. We can know about the weather conditions of the world.
  2. We can know about the disasters or mishaps taking place in the world.
  3. We can know about the various new technologies introduced in the world.

Question 5.
Can you list three defferent products that are advertised during your favourite TV programme?
Answer:

  1. Toothpaste ads.
  2. Soap ads.
  3. Cold drinks ads.

Question 6.
Take a newspaper and count the number of advertisements in it. Some people say that newspapers have too many advertisements. Do you think this is true and why?
Answer:
There are numerous ads. in a newspaper. Yes, newspapers have too many advertisements. The main source of income of newspapers are advertisements.

Question 7.
Are the above stories in the two newspapers similar? Add if not, why not? What, is your view, are the similarities and the differences?

News of India Report
Crackdown on polluting factories
Protestors block roads and disrupt traffic
Radhika Malik/INNViolent protests by owners and workers brought the city to a standstill today. People getting to work could not do so on time because of huge traffic jams. The owners and workers are protesting the government’s decision to close down polluting factory units. Although the government did take this decision rather hastily, the protestors have known for quite some time that their units are not legal. Moreover the levels of pollution in the city will be greatly reduced by this closure. Mr. Jain a well known figure in the city said, With our city gradually becoming Indias’s new business hub, it is important that it be a clean and green city. Polluting factories should be moved. The factory owners and workers should accept the relocation being offered by the government instead of protesting.f
India Daily Report
Closure of factories causes unrest
Daily News ServiceThe closure of one lakh factories in the city’s residential areas is likely to become a serious issue. On Monday, thousands of factory owners and workers took to the streets to strongly protest this closure. They said that their livelihoods would be lost. They say that the fault lies with the municipal corporation because it continued to issue licenses for new factories to be set up in residential areas. They also say that there were no adequate relocation efforts. The owners and workers plan a one-day city bandh to protest against this closure. Mr. Sharma, one of the factory owners said, “The government says that it has done a lot to relocate us. But the areas they have sent us to have no facilities and have not been developed for the last five years.

Answer:
1. No, the two stories are not similar.

2. The similarities between the two stories are both are dealing with pollution, polluting factories and protests. The differences are that in the first story government is taking action against polluting factories and people are protesting by blocking roads and disrupting traffic. In the second story, the government has sealed about one lakh factories in the residential areas. This has caused unrest among owners and workers. They are planing a one-day bandh to protest against this closure.

Question 8.
If you read the story in the News of India, what would you think about the issue?
Answer:
Actually the issue is about polluting factories. The government wants the city to be clean and green. It wants the polluting factories should be moved. The factory owners and workers should accept the relocation being offered by the government instead of protesting.

Question 9.
Do you think it is important to know both sides of the story? Why?
Answer:
Yes, it is important to know both sides of the story. By this we can make sure whether these imformations are reliable or not.

Question 10.
What is the consequence of the media ‘setting the agenda’ by reporting on the Fashion Week rather than the slum demolitions?
Answer:
As citizens of a democracy, the media has a very important role to play in our lives because it is through the media that we hear about issues related to the working of the government. The media decides what to focus on and in this way it ‘sets the agenda’. However, now-a- days, media’s close relationship with business often means that a balanced report is difficult to come by.

Question 11.
Can you think of an issue that does not seem important to you because it is never featured the media?
Answer:
Yes, corruption and black money of the politicians.

Question 12.
In what ways does the media play an important role in a democracy?
Answer:
The media plays an important role in a democracy in the following ways

It provides news and discuss events taking place in the country and the world. It is on the basis of this information that citizens, can, for example learn how government works. And to they wish, they can take action on the basis of these news stories.

It keeps the public aware about the corruption, wrong happening in the country, etc.

Question 13.
Can you give this diagram a title? What do you understand about the link between media and big business from this diagram.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 6 Understanding Media 1
Answer:
Agenda of Media
Now-a-days, media’s close relationship with business often means that a balanced report is difficult to come by. Big businessmen advertise their products through media. This involves a lot of money. Media promotes products through advertisements. People buy products seen in the media. Thus, whatever is invested, plus income flows back to big business houses.

Question 14.
You have read about the ways in which the media ‘sets the agenda’. What kind of effect does this have in a democracy? Provide two examples to support your point of view.
Answer:
Media, by focusing on particular issues, influences our thoughts feelings and actions, and brings important issues to our attention. Due to the significant influence it plays in our lives and in shaping our thoughts, it is commonly said that the media ‘set the agenda’.

For example, recently the media drew our attention to alarming levels of pesticides in cola drinks. They reported this despite the government’s resistance by bodly declaring that the colour were unsafe. In covering this story, the media positively helped us focus on an issue that affects our lives and one that we might not even have been aware of it had it not been for media reporting.

Recently, Media also reported about desi ghee being mixed with animal fat and being sold in the market. This news alarmed us about the consequences of eating such ghee. And, thus, saved us from many diseases and side effects.

Question 4.
As a class project, decide to focus on a particular news topic and cut out stories from different newspapers on this. Also watch the coverage of this topic on TV news. Compare two newspapers and write down the similarity and differences in their reports. It might help to ask the following questions
(a) What information is this article providing?
(b) What information is it leaving out?
(c) From whose point of view is the article being written?
(d) Whose point of view is being left out and why?
Times of India, March 11, 2007
NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 6 Understanding Media 2
NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 6 Understanding Media 3
Answer:

(a) Particular News: March 11, 2007
Times of India                                                                Metro Now
“Cop guarding Bank Vault                              “What pushed Lepcha off the Edge.”
goes berserk, kills 5 mates.”

(b)
(i) Information
A Sikkim Police constable deputed                       Nari Lepcha kills 5 mates
at Darya Ganj, Dena Bank Branch kills 5
mates to escape unnatural sex acts.
(ii) Information leaving out
Attempt to repeat the unnatural acts.                        The motive of murder not yet clear.

(c) Point of view
General public                                                              General public

(d) Point of view is left out
Police                                                                                 Police

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *