NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 5 Women Change The World

Women Change The World Class 7 Questions and Answers Civics Chapter 5

Class 7 Civics Chapter 5 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
If you were Xavier, what subject would you choose and why?
Answer:
I would choose the subject I liked. A person can learn only that subject, that he/she is interested in. You cannot force anyone to take a particular subject in which he/she is not intererted in.

Question 2.
In your experience, what are some of the other pressures that boys experience?
Answer:
There are many pressures that boys experiece. Some of these are :

  • Parents allow their boys not to go out with certain friends.
  • They do not allow boys to keep mobile phones.
  • They do not allow boys to see late night movies or go to picture late night.

Question 3.
What percentage of children leave school at the elementary level?
Answer:
52%

Question 4.
At which level of education do you see the highest percentage of children leaving?
Answer:
Secondary level.

Question 5.
Why do you think that the percentage of Adivasi girls and boys leaving school is higher than that of any other group?
Answer:
There are several reasons why Adivasi girls and boys leave school. In many parts of India, especially in rural and poor areas, there may not be proper schools nor teachers who teach on a regular basis. If a school is not close to people’s homes, and there is no transport like buses or vans, parents may not be willing to send their girls to school. Many families are too poor and unable to bear the cost of educating all their children. Many children also leave school because they are discriminated against by their teacher and classmates.

Question 6.
How do you think stereotypes, about what women can or cannot do, affect women’s right to equality?
Answer:
Many people feel that outside the home, women are good at only certain jobs. For example, many people believe that women make better nurses because they are more patient and gentle. Similarly, it is believed that science requires a technical mind and girls and women are not capable of dealing with technical things.

Because so many people believe in these stereotypes, many girls do not get the same support that boys do to study and train to become doctors and engineers. In most families once girls finish school, they are encouraged by their families to see marriage as their main aim in life. For these reasons, women are denied their right to equality.

Question 7.
List one reason why learning the alphabet was so important to women like Rashsundari Devi, Ramabai and Rokeya.
Answer:
Learning the alphabet are so important to women like Rashundari Devi, Ramabai and Rokeya because they could share their ideology with the society their writing. It gave them the power not only to dream and write, but also to do more to help other girls go to school and to build their own dreams. Also, through their own writing, they also gave the world an opportunity to read about women’s lives in those days.

Question 8.
“Poor girls drop out of school because they are not interested in getting an education.” Re-read the last paragraph on page 62 (TB) and explain why this statement is not true.
Answer:
The above statement is not true because of the following reasons :

  • In many parts of the country, especially in rural and poor areas, there may not even be proper schools nor teachers who teach on a regular basis.
  • If a school is not close to people’s homes, and there is no transport like buses or vans, parents may not be willing to send their girls to school.
  • Many families may be too poor and unable to bear the cost of educating at their children.

Question 9.
Can you describe two methods of struggle that the women’s movement used to raise issues? If you had to organise a struggle against stereotypes, about what women can or cannot do, what method would you employ from the ones that you have read about? Why would you choose this particular method?
Answer:
The two methods of struggles that the women’s movement used to raise issues are as follows:
1. Raising awareness :
An important part of the women’s movement work is to raise public awareness on women’s rights issues. Their message has been spread through street plays, songs and public meetings.

2. Protesting :
The women’s movement raises its voice when violations against women take place or for example, when a law or a policy acts against their interests. Public rallies and demonstrations are a very powerful way of drawing attention to injustices.

I would protest against the stereotypes. I would explain to them that men and women are equal. Women also have, the same rights as men. They also have the same right as men regarding education, job opportunities. They are free to join any profession of their choice.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *