NCERT Solutions for Class 10 Social Science Economics Chapter 5 Consumer Rights

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Economics Chapter 5 Consumer Rights

Textbook Exercises

Question 1.
Why are rules and regulations required in the market place? Illustrate with a few examples.
Answer:
Rules and regulations are required in the market place so that there is smooth and fair functioning of the economic activities. If there are no rules and regulations, the seller/’ traders will exploit the consumers. Without rules and regulations in the market place, there will be law of the jungle; hold what you can hold till the time you can.

Question 2.
What factors give birth to the consumer movement in India ? Trace its evolution.
Answer:
In India, the consumer movement as a ‘social force originated with the necessity or protecting and promoting the interests of consumers against unethical and unfair trade practices, rampant food shortages, hoarding, black marketing, adulteration of food and edible oil gave birth to the consumer movement in an organised form in the 1960s. Till the 1970s, consumer organisations were largely engaged in writing articles and holding exhibitions. They formed consumer groups to look into the malpractices in ration shops and overcrowding in the road passenger transport. More recently, India witnessed an upsurge in the number of consumer groups.

Question 3.
Mention a few factors which cause exploitation of consumers.
Answer:
Following are the factors which cause exploitation of consumers
(i) The traders exploit the consumers by giving substandard quality.
(ii) Undermeasurement or underweight of the product purchased.
(iii) Duplicate articles, adulteration and impurity in goods. In addition to the above factors lack of awareness and lack of information about the consumer rights also lead to the exploitation of consumers.

Question 4.
What is the rationale behind the enactment of the consumer protection Act, 1986 ?
Answer:
The Consumer Protection Act, 1986 was enacted by the indian Government as a specific law to protect the consumer’s right. This Act provides for the establishment of Consumer Disputes Redressal agencies at district, state and national levels for the protection and promotion of consumer interests and to redress their grievances in a speedy and simple way,

Question 5.
Describe some of you duties as consumer if you visit a shopping complex in your locality.
Answer:
Some of the duties of consumers are:
1. While purchasing goods, the consumers should have a look at the quality of the products as well as on the gurantee of the products and services.
2. The consumers should also insist for the warranty card.
3. The consumers should preferably purchase products with quality marks like ISI, AGMARK, ISO etc.
4. consumers must ask tor cash memo for the items purchased.
5. Consumers should take solid steps to form consumer awareness organisations.
6. The Consumer must make complaint for their genuine grievances.
7 The consumers should also take the help of consumer organisations in seeking redressal of their grievances.
8. The biggest duty of the consumers is to know their rights and to exercise them.

Question 6.
Suppose you buy a bottle of honey and a biscuit packet, which logo or mark you will have to look for and why?
Answer:
I would look for the ISI mark or Agmark logo so as to ensure that the bottle of honey or the biscuit packet are of good quality.

Question 7.
What legal measures were taken by the government to empower the consumers in India?
Answer:
The government had adopted the following measures to empower the consumers in india
(a) Consumers Protection Act (1986), COPRA.
(b) Setting up of PDS, i.e. Public Distribution System.
(c) Consumer Disputes Redressal Agencies at district, state and national levels.

Question 8.
Mention some of the rights of consmers and write a few sentences on each.
Answer:
The Consumers Protection Act, 1986 was enacted for better protection of the interests of consumers. This Act enhances the following rights of the consumers
1. Right to be protected against the marketing of goods an services which are hazardous to life and property
2. Rights to be informed about the quality, quantity, potency purity, standard and price of goods or services so as to protect consumers against unfair trade practices.
3. Right to be assured, wherever possible, access to a variety of goods and services to competitive prices.
4. Rights to be herd and to be assured that consumers interests will receive due consideration at the appropriate forum.
5. Right to consumer education.
6. Right to seek redressal against unfair trade practices or unscruplous exploitation of consumers.

Question 9.
By what means can the consumers express their solidarity?
Answer:
Consumers can express their solidarity by strengthening the consumers movement.

Question 10.
Critically examine the progress of consumer movement in India.
Answer:
The progress relating to consumer movement in India is strengthening year after year. Until 1970s, consumers organized themselves only in writing articles or expressing their grievances, as-there began exploitation of the consumers, there also started organisations, first at local level and there after at district, state and national levels. The movement had its first law passed (Consumer Protection Act) in 1986. The government later set up Public Distribution System so to make the necessary products available to the common man, especially the poor people.

Question 11.
Match the following

1. Availing details of ingredients of a product.(a) Right to safety
2. Agmark(b) Dealing with consumer cases.
3. Accident due to faulty engine(c) Certificate of edible oil and cereals in a scooter.
4. District Consumer Court.(d) Agency that that develop standards for goods and services.
5. Consumers International(e) Right to information.
6. Bureau of Indian Standards(f) Global level institution of consumer welfare organisations.

Answer:

1. Availing details of ingredients of a product.(e) Right to information.
2. Agmark(c) Certificate of edible oil and cereals in a scooter.
3. Accident due to faulty engine(a) Right to safety
4. District Consumer Court.(b) Dealing with consumer cases.
5. Consumers International(f) Global level institution of consumer welfare organisations.
6. Bureau of Indian Standards(d) Agency that that develop standards for goods and services.

Question 12.
Say True or False
(i) COPRA applies only to goods.
(ii) India is one of the many countries in the world which has exclusive courts for consumer redressel.
(iii) When a consumer feels that he has been exploited, he must file a case in the District Consumer Court.
(iv) It is worthwhile to move to consumer courts only if the damages incurred are of high value.
(v) Hall mark is the certification maintained for standardisation of j ewellry.
(vi) The consumer redressal process is very simple and quick
(vii) A consumer has the right to get compensation depending on the degree o the damage.
Answer:
(i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False
(v) True
(vi) False
(vii) True

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 10 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 Social Science Economics Chapter 5 Consumer Rights.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *